Ομιλία της Προέδρου του ΣΕΓΘ στην Ημερίδα “Η Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών”

Ομιλία της Προέδρου του Συνδέσμου Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης, Ελένης Μανδρίνου Τσουρέκα, στην Ημερίδα του Συνδέσμου με θέμα “Η Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών”, την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης:

 

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί φίλοι, μέλη του Συνδέσμου Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης,

Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ που είστε μαζί μας απόψε στη Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην Ημερίδα που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης, και η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια της γιορτής της Ημέρας της Γυναίκας, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στις 8 Μαρτίου, βρισκόμαστε εδώ για συζητήσουμε ένα από τα πολύ σημαντικά και ανησυχητικά ζητήματα της εποχής μας: την κακοποίηση των γυναικών. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης, ως φορέας προώθησης της γνώσης και της εκπαίδευσης, είναι το κατάλληλο μέρος για να φωτίσουμε ένα θέμα που πολύ συχνά παραμένει κρυμμένο στη σκιά. Στόχος μας απόψε είναι να ευαισθητοποιήσουμε, να μοιραστούμε εμπειρίες και να συζητήσουμε απτά βήματα για την προώθηση μιας κοινωνίας όπου κάθε γυναίκα μπορεί να ζει απαλλαγμένη από την βία και το φόβο.
Η κακοποίηση των γυναικών είναι ένα πρόβλημα που δεν γνωρίζει γεωγραφικά, πολιτισμικά ή ταξικά σύνορα. Ωστόσο, κάθε ιστορία κακοποίησης είναι βαθιά προσωπική, επηρεάζοντας οικογένειες, κοινότητες και, τελικά, τον ίδιο τον ιστό των κοινωνιών μας. Είτε λαμβάνει τη μορφή σωματικής κακοποίησης, ψυχολογικού εκφοβισμού ή οικονομικού ελέγχου, η βία με βάση το φύλο υπονομεύει την υγεία, την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των γυναικών, διαβρώνοντας τα θεμέλια του σεβασμού και της ισότητας.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες που υφίστανται την κακοποίηση αισθάνονται απομονωμένες, με αισθήματα ντροπής και ενοχής, που τις καθιστούν αδύναμες να μιλήσουν. Είμαστε εδώ απόψε όχι μόνο για να σπάσουμε αυτή τη σιωπή, αλλά για να σταθούμε αλληλέγγυοι σε όσες έχουν υπομείνει αφάνταστο πόνο. Μιλώντας ανοιχτά, αλληλέγγυα και υποστηρίζοντας μια ισχυρότερη νομική προστασία, μπορούμε να προωθήσουμε την αλλαγή που χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα.
Η αποψινή εκδήλωση αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός, το οποίο οφείλει να συνοδεύεται από τη συνεχή συνεργασία όλων μας: ανθρώπων με ηγετικό ρόλο στην κοινωνία, δικηγόρων που κινούνται μέσα στο νομικό πλαίσιο για την προστασία των θυμάτων, ψυχολόγων που καθοδηγούν τις γυναίκες στην πορεία τους προς τη θεραπεία, αστυνομικών που επιβάλλουν και τηρούν το νόμο, δημοσιογράφων που φέρνουν στο φως ιστορίες κακοποίησης, κοινωνικών λειτουργών που στέκονται δίπλα σε όσες υποφέρουν και έχουν ανάγκη στήριξης και ενθάρρυνσης.

Έτσι θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ εκ των προτέρων όλους τους συμμετέχοντες, εξαιρετικούς ομιλητές, οι οποίοι συμβάλλουν σε μία τόσο ενδιαφέρουσα και ενημερωτική εκδήλωση.
Εύχομαι η σημερινή εκδήλωση να λειτουργήσει ως καταλύτης για περαιτέρω δράση, σ΄αυτήν την δύσκολη υπόθεση. Είθε οι συζητήσεις μας σήμερα να εμπνεύσουν τον καθένα μας να μιλήσει, να προσεγγίσει και να υποστηρίξει κάθε γυναίκα – ωθώντας μας προς ένα μέλλον απαλλαγμένο από τη βία κατά των γυναικών.

Σας ευχαριστώ πολύ.