Ομιλία της Προέδρου του ΣΕΓΘ στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση

Ομιλία της Προέδρου του Συνδέσμου Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης Ελένης Μανδρίνου Τσουρέκα, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου για την Τροποποίηση του Κανονισμού, την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, στο Καφέ του Βασιλικού Θεάτρου, Θεσ/νίκης.

 

Αγαπημένες μας φίλες, μέλη του Συνδέσμου Γυναικών Επιστημόνων Θεσσαλονίκης,

Απόψε, συγκεντρωθήκαμε εδώ, όχι για να γιορτάσουμε, αλλά για να αναγνωρίσουμε την εξέλιξη του Συνδέσμου μας και το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, με ένα κοινό όραμα – ένα όραμα για τη δημιουργία μιας κοινότητας όπου οι γυναίκες θα μπορούσαν να ενωθούν για να υποστηρίξουν, να εμπνεύσουν και να ενδυναμώσουν η μία την άλλη. Με τα χρόνια, δημιουργήσαμε ένα ισχυρό δίκτυο, μία αξιοσέβαστη κοινότητα, γιορτάσαμε αμέτρητα επιτεύγματα και υπερασπιστήκαμε την υπόθεση των γυναικών αλλά και των ευάλωτων ομάδων στην κοινωνία μας. Σήμερα, καθώς ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο με την αλλαγή του καταστατικού μας, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε αυτές τις αξίες και στρέφουμε το βλέμμα μας σε ακόμη μεγαλύτερους ορίζοντες.

Αυτός ο μετασχηματισμός δεν είναι απλώς μια αλλαγή στον καταστατικό μας ή στην οργανωσιακή μας δομή. Αντιπροσωπεύει την ανάπτυξή μας, την προσαρμοστικότητά μας και την ακλόνητη αφοσίωσή μας στην προώθηση του ρόλου του Συνδέσμου στα τεκταινόμενα της πόλης και όχι μόνο. Δεν αλλάζουμε απλώς το καθεστώς μας. Εξελισσόμαστε για να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις ανάγκες των μελών μας, να επεκτείνουμε την επιρροή μας και να έχουμε πιο σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Καθώς σκεφτόμαστε το ταξίδι μας, ας θυμηθούμε τις πρωτοπόρους γυναίκες που έθεσαν τις βάσεις για τον Σύνδεσμο μας. Το θάρρος, η αποφασιστικότητα και η προνοητικότητα τους μας βοήθησαν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Στεκόμαστε στους ώμους σπουδαίων γυναικών που άλλαξαν την ιστορία. Γυναίκες σύμβολα που κοίταζαν μπροστά από την εποχή τους, διέπρεψαν, αποθεώθηκαν και άνοιξαν δρόμους για τις επόμενες γενιές, και είναι δική μας ευθύνη να τιμήσουμε την κληρονομιά αυτή συνεχίζοντας να υπερβαίνουμε τα όρια και να σπάμε τα εμπόδια.

Μέχρι σήμερα, η ενότητά μας υπήρξε φάρος ελπίδας, δείχνοντας στους άλλους το μονοπάτι και αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να νικήσουμε οποιαδήποτε πρόκληση αν συμφωνήσουμε να δουλέψουμε μαζί.

Σας προσκαλώ να με συνοδεύσετε στην επόμενη φάση με ανοιχτό μυαλό και καρδιά.  Το νέο μας καθεστώς θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας σε πολλούς βασικούς τομείς. Καθώς αγκαλιάζουμε το νέο κεφάλαιο, μέλημα του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της λειτουργίας του Συνδέσμου. Οι τροποποιήσεις που γίνονται σε ορισμένα άρθρα είναι ζωτικής σημασίας για την ευθυγράμμιση του Συνδέσμου με τις τρέχουσες συνθήκες της σύγχρονης ζωής. Ο εκσυγχρονισμός είναι απαραίτητος για να συμβαδίζει με τις εξελίξεις και να ανταποκρίνεται στη μεταβαλλόμενη δυναμική του κοινωνικού μας περιβάλλοντος. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει εργαστεί επιμελώς για να εντοπίσει βασικούς τομείς προς βελτίωση. Αυτές οι βελτιώσεις είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι ο Σύνδεσμός μας, παραμένει σχετικός και αποτελεσματικός στη σημερινή πραγματικότητα.

Η αλλαγή στο καταστατικό μας αποτελεί απόδειξη της καινοτομίας μας και της ακλόνητης δέσμευσής μας στην αποστολή μας. Είναι μια ευκαιρία να θέσουμε νέους στόχους και να τους πετύχουμε.

Πριν κλείσω την ομιλία μου θα ήθελα να αναφερθώ στο φιλανθρωπικό έργο του Συνδέσμου, το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της αποστολής μας. Ο Σύνδεσμος έχει μία περήφανη ιστορία υποστήριξης ευάλωτων ομάδων με χαμηλές οικονομικές δυνατότητες, αλλά και παιδιών με νοητική και σωματική στέρηση. Σήμερα έχουμε επεκτείνει την βοήθεια αυτή σε σωματεία της Θεσσαλονίκης, που ασχολούνται με άπορους ασθενείς, ενήλικες και παιδιά. Αυτή η υποστήριξη συχνά προέρχεται όχι μόνο από τα έσοδα των εκδηλώσεών μας, αλλά και από το ταμείο του Συνδέσμου μας.

Επιπρόσθετα, έχουμε αδελφοποιηθεί με τα σπουδαιότερα φιλανθρωπικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και μαζί συμμετέχουμε σε πολυάριθμες εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Είναι τιμή για εμάς, οι Πρόεδροι αυτών των αδελφών Σωματείων να παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις μας, όπως και εμείς με τη σειρά μας συμμετέχουμε ενεργά στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν αυτοί. Αυτή η αμοιβαία υποστήριξη, μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια, ενισχύει τους δεσμούς μας, τον συλλογικό μας αντίκτυπο και την εξωστρέφεια του Συνδέσμου Γυναικών Επιστημόνων Θεσσαλονίκης, ο οποίος σήμερα αποτελεί πλέον ένα πολιτισμικό θεσμό στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε κάθε μία από εσάς. Η αφοσίωσή σας και η αγάπη σας στο έργο μας, μας έφεραν σε αυτή τη σημαντική περίσταση. Μαζί, έχουμε δημιουργήσει έναν Σύνδεσμο που αποτελεί δύναμη για θετικές αλλαγές. Ας αγκαλιάσουμε και ας στηρίξουμε αυτό το νέο κεφάλαιο με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα, έχοντας εμπιστοσύνη ότι οι καλύτερες μέρες μας είναι μπροστά.

Σας ευχαριστώ πολύ.